A 3+1 legszebb St. Andrea tétel az ünnepekre
23/12/2023

A 3+1 legszebb St. Andrea tétel az ünnepekre

Amikor az ünnepi asztalra, karácsonyi vendégségbe, évzáró találkozásokhoz vagy szilveszteri estéhez keresünk szép bort, a St. Andrea Szőlőbirtok kínálatából nem nehéz választani. Most Berényi Oszvald, a St. Andrea Wine&Skybar sommelier-jének szubjektív borajánlója következik, az ünnepeken innen és túl is.

347253631_958609838600646_6134341000519290888_n.jpg

Mária 2021

Ha karácsony és szép borok, a St. Andrea Máriája rögtön az eszünkbe juthat. Ne csak a név és az üzenet, hanem a bor eleganciája, közvetlen és szeretetteljes karaktere is mozgasson meg minket: szerintem a Mária esetében egy igazi jolly jokerről van szó, ez a Borászat egyik legszerethetőbb, elegáns, szép tétele.

A 2021-es év nehéz, de kiváló volt, a Mária pedig egy kis kitérő után visszatért a klasszikus háziasítási stílushoz, ahol a furmint és a chardonnay közel egyenlő arányban jelennek meg. A bor két év alatt elérte a csúcsát, ezt jelzi a presztízsértékű Japan Wine Award, amellyel idén jutalmazták.

A Mária 2021 komplex, jó ivású, de határozott, karakteres fehér bor, kiválóan illik az ünnepi halételek mellé, ugyanakkor testes, komplex tétel, így ne féljünk fűszeres ételek mellé is kínálni: különleges ízélményben lesz részünk.

 458A5253.jpg

Boldogságos 2022

Könnyedebb, komplex tétel és kedvence lehet azoknak, akik szeretik a barackos, déli gyümölcsös íz- és illatjegyeket. Feszes, ropogós savakkal bír, nagyon szépen hozza az egri borvidéken elvárt sósságot és ásványosságot.

Ha még nem kóstoltunk St. Andrea borokat, érdemes ezzel kezdeni: gyümölcsös, illatos, virágos bor. Gyönyörű Egri Csillag, amivel nem lehet tévedni, akár az ünnepi ételek mellé, akár ajándékként választjuk.

 

Hangács 2021

A Hangács ár-érték arányban az egyik legjobb választás a St. Andrea repertoárból.

Bár még nem érte el a csúcsát, de kirobbanóan gyümölcsös, selymes arcát mutatja. Tipikus egri karakterekkel, mély gyümölcsös tónussal, fekete bogyós ízzel, szamócás-meggyes-cseresznyés jegyekkel, puha, elegáns tanninokkal.

Nekem azért is nagy kedvencem, mert a Hangács dűlő egy nagyon egries termőterület, így a bor tud mindent, amitől az egész világon egyedülálló élményt nyújt. Szerintem az egyik legjobb bor, amit az egri borvidékről lehet választani.

ZX_11598.jpg

+1 Agapé 2018

A plusz egy bor nem kíván külön indoklást: az Agapé idén – nemzetközi vélemény szerint - hivatalosan is az ország legjobb bora.

Roppantul egyensúlyos tétel, a Nagy-Eged hegyet jellemző fekete bogyós, mély gyümölcsös, akár rumos-meggyes, konyakos-meggyes érzésekkel. A neve is emelkedettséget, szépséget sugall: az Isteni szeretet bora. Az ajánlások szerint 2027 körül lesz igazán a csúcson, de bátran kóstolható most is.

Nemcsak nagy bor, hanem könnyen szerethető, élvezhető is. Ha az ünnepi asztalnál felejthetetlen borélményre vágyunk, ennél nincs jobb választás.

agapé2018.jpg

 

Reservation

1052 Budapest, Deák Ferenc utca 5

Opening hours

Monday-Saturday: 15:00—24:00
Sunday: 15:00—22:00

 

 

Dress code: casual

With a casual and neat attire matching the style of St. Andrea Wine & Skybar, our guests respect the place and their fellow guests. Please choose your attire accordingly.

Groups

Please note that groups of 10 people and more are subject to a minimum consumption per person, which is 10.000,-Ft/person + service charge. 

Safety and legal information

Please note that the Skybar terrace may only be used at your own risk and with due regard for the safety of others. St. Andrea Wine & Skybar accepts no liability whatsoever for any accident or damage caused by a violation of the rules of conduct. Please be aware that if your behavior threatens the physical safety of others or causes harm to others (e.g. dropping or deliberately throwing any objects from the terrace), Skybar will immediately report this to the authorities.