• English
  • Magyar
Asztalfoglalás
  • Asztalfoglalás
  • Rólunk
  • Kínálatunk
    • Étlap
    • Koktélok
    • Borlap
    • Itallap
  • Programok
  • Rendezvények
  • Hírek
  • Galéria
  • Borászat
  • Étterem
  • Webshop
  • Kapcsolat
HU / EN

HÍREK

VISSZA A BLOGRA
MEGOSZTÁS:
2019.01.10. / St. Andrea

Csak a paprikát ismerte a sztárséf, most a magyar éttermeket dicséri

„Az ma már nem kérdés, hogy a magyar éttermek összehasonlíthatóak az európaiakkal” – mondja a három Michelin-csillaggal kitüntetett étterem, az olaszországi Piazza Duomo vezetője, Enrico Crippa, akit 2018-ban a világ 8. legjobb szakácsának választott a Le Chef című szaklap. Crippa két éve jár magyar éttermekbe, volt már itt a Bocuse d’Or zsűritagjaként is. Most azért jött újra Budapestre, hogy tesztelje az ország legjobb éttermeit; az egyikbe vele tartottunk.

A magyar éttermek rangsorát minden évben elkészítő Dining Guide már évekkel korábban úgy döntött, minden évben külföldi szaktekintélyt hív meg a tesztelés utolsó körére, miután a magyar teszterek kiválasztották úgy háromszázból a legjobb 15 helyet. Úgy gondolták, így talán nem az lesz majd minden olyan étteremtulajdonos első gondolata, akinek nem tetszik a helyezése a listán, hogy az nyilván csak a magyar szakmán belüli dörgölőzések és elfogultságok eredménye. És idén sem mustármaggal gurigáztak: Crippa éttermét, az utcáról nem is látható, egy ház egyik emeleti lakásában lévő Piazza Duomót 2017-ben a világ 15. legjobbjának választották, miután megnyitása után egy évvel, 2006-ban megkapta első, 2009-ben a második, 2012-ben a harmadik csillagát is a Michelintől. És ő volt 2012-ben a Bocuse d’Or zsűrielnöke, a következő évben első olaszként a tiszteletbeli elnöke, ma pedig a szervezet olasz akadémiájának vezetője.


„Nem gondoltam volna, hogy ilyen szinten van a magyar gasztronómia, amikor először jöttem ide. Nem voltak negatív előítéleteim, de azt gondoltam, ez egy nagyon szegény vidék; Olaszországban egységesen beszéltek a keleti blokkról, és amikor leszálltam a reptéren a repülőről, az pont olyan is volt, ahogy elképzeltem. De aztán feltárult a város a Parlamenttel, a palotákkal, a hidakkal, akár Bécs. Az ételekről korábban annyit tudtam, hogy van a paprika és a magyar szalámi, ami nálunk is előfordul a szupermarketekben. Régóta hallom, hogy a magyar kacsamáj is nagyon jó, de azzal sosem találkoztam, mert nálunk nem árulják” – mondja Crippa, és ez még mindig jobb országimázsról árulkodik, mint hogy Portinarinak három éve csak annyit üzent a felesége, ha bármikor úgy érzi, inkább azonnal jöjjön haza erről a veszélyes vidékről.

A titkos tesztre a Dining Guide felelős kiadója, a szervező Herczeg Zoltán is elkísér, pedig ez nem szokása, hiszen a teszt teljes titokban zajlik, bonyolult trükkökkel tartva fenn az inkognitót, így Herczeg csak olyan helyre ülhet be, ahol nem tudják róla, ki ő, mert azzal mindent azonnal lebuktatna. Így is megszervezték, hogy több helyen lássák együtt egy másik olasz séffel, hogy mindenki azt higgye, ő a titkos tesztelő, és van, ahol először az asztalfoglaláskor sem Crippa megy el az adott étterembe, mert nyilván nem az a cél, hogy a teljes stáb ezzel az egy asztallal foglalkozzon, hanem hogy a tesztelő pont ugyanazt kapja, mint bárki, aki az utcáról besétál.

De a Nyugati pályaudvar szomszédságában lévő St. Andrea Borbárban pont nem ismerik, így nem jár úgy, mint pár nappal később Encsen az Anyukám Mondtában, ahová leviheti Crippát autóval Budapestről, aztán ülhet a kocsiban valami fa mögé bújva két óráig. A St. Andrea tavaly a kilencedik lett a TOP 100-as listán, és idén akár még jobb helyen is végezhet, legalábbis Crippa nagyon sok mindent dicsért – igaz, szűkszavú és tényleg nagyon tiszteletteljesen megfontolt szavaiból nehéz kivenni az egzakt véleményt, arra pedig soha nem volt hajlandó pontosan válaszolni, hogy egy alapvetően zseniálisnak nevezett ételen mennyit ront az ő szempontjai szerint, ha nem tetszik neki a tálalás.

A teljes cikk itt található.

MEGOSZTÁS:
VISSZA A BLOGRA
dining guideEnrico CrippaLe Chef
nálunk mindig történik valami

önnek ajánljuk

Borbár
2019.01.10. / St. Andrea

BAKANCSLISTA 2019 – ÉTTERMEK

Borászat
2019.01.10. / St. Andrea

A szeretet egyik legnagyobb erénye a türelem, ezt egy borásznak is tudnia kell

Borászat
2019.01.10. / St. Andrea

NAGYKADARKA A “SUPER 12” LISTÁN

"Biztos vagyok benne, hogy minden „hithű” borász arra vágyik, hogy olyan terméket készítsen egyszer, mely igazán nagy elismertséget eredményez a bor, a birtok és önnön szakmai megítélése szempontjából. Ez éltet, hajt és ösztönöz bennünket. Szeretnénk bebizonyítani, hogy mi is képesek vagyunk igazi alkotásokra, képesek vagyunk felejthetetlen gyönyöröket nyújtó borok készítésére, és ha valaki elér a minőségi szint eme nagyságára, melyet töretlenül, állhatatosan, évtizedeken át képes megtartani, méltán válhat birtoka presztizs birtokká és terméke ikonborrá, mely további lelkes borászok ösztönzője lehet."


Dr. Lőrincz György

ST. ANDREA CSOPORT

  • St. Andrea Szőlőbirtok
  • St. Andrea Restaurant
  • St. Andrea Webshop

TARTALOM

  • Rólunk
  • Programok
  • Híreink
  • Koktélok
  • Itallap
  • Borlap
  • Étlap
  • Galéria
  • Asztalfoglalás
  • Kapcsolat
  • Hasznos információk

ELÉRHETŐSÉGEINK

  • 1052 Budapest, Deák Ferenc u. 5
    Bejárat a Vörösmarty tér felől
  • Mobil: +36 30 300 3930
  • skybar@standreaskybar.hu

NYITVA TARTÁS

  • Vasárnap - Hétfő Zárva
  • Kedd - Szombat 1500-2300
  • Konyha nyitvatartás 2200 óráig

© 2021 St. Andrea Wine & Skybar Budapest Minden jog fenntartva. Adatvédelmi engedélyszám: NAIH-116906/2017